17.7.15

Sałatka z endywią, olejem konopnym i ciecierzycą

Zwariowałam w sklepie. Roszponka, rukola, różne rodzaje cykorii, endywia, jarmuż, szpinak. Od kiedy to tak można poszaleć? Polska ciśnie do przodu. W końcu. W końcu mogę zjeść innego liścia niż sałatę i botwinkę. Jak dobrze!

Padło na endywię. Czy u Was też powstają najlepsze dania z tego, co macie w domu? U mnie jak czegoś brakuje, to nie da się wyskoczyć do sklepu (ok. mogę skoczyć biegiem 10 km w jedną stronę), czasami powstają więc śmiesznie pyszne i łatwe rzeczy! Jak na przykład w piątek: sałatka z endywii z cieciorą.


Sałatka:

cieciorka
50 g endywii
4 łyżki kukurydzy z puszki
5 surowych pieczarek
olej konopny
zioła prowansalskie
sól himalajska
pieprz biały


Cieciorka: moczymy na kilka godzin (np. przez noc) i gotujemy 40-50 minut. Gotujemy od razu całą paczkę, ze względu na oszczędność prądu lub gazu i czasu oczywiście! Część dodajemy do sałatki, część to jutrzejszy obiad, a część to zupa, kotlety, pasta lub co sobie zamarzycie!


Endywię rozdzieramy w dłoniach. Pieczarki drobno kroimy (można je podsmażyć, ale... po co?). Olej konopny dokładnie mieszamy z ziołami i przyprawami. Polewamy sałatkę. Mieszamy z cieciorką. Smacznego!

15 komentarzy :

  1. To musiało być przepyszne, a do tego takie zdrowe - zestaw idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie o to chodzi! Pysznie i zdrowo :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie, muszę spróbować ją zrobić w wakacje :)
    ❤ blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam! Wyjdzie z każdego rodzaju liściem :)

      Usuń
  3. Nie mam pojęcia o cieciorce, endywii, oleju konopnym, soli himalajskiej. Aaaaaaaaaaa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj koniecznie częściej i sprawiaj sobie nowe przyjemności jedzeniowe ;) Chyba, że nie lubisz gotować? ;))

      Usuń
  4. Smaku mi narobiłaś kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja polecam jak najbardziej. To była jedna z najpyszniejszych sałatek ever! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jeść wszelkiego rodzaju sałatki i chyba się skuszę na takie połączenie, ale ja przesmażę sobie pieczarki, bo nie lubię takich surowych :)
    Zapraszam na http://the-sound-of-your-heart-beating.blogspot.com/2015/07/szwedzkie-piekno-czyli-haul-z-ikei.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Ja lubię i takie, i takie :)

      Usuń
  7. Uwielbiam sałatki! Dziękuję za kolejny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie wygląda. :) ♥

    http://msangeline.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham rukole, ale niestety na Tajwanie jej jeszcze nie znalazłam :(. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny post. Dzięki za super przepis:) Coś czuję, że ta sałatka często będzie gościła u mnie na stole:)

    http://farrezestilo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie, już wiem co zjem jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś na moim blogu, na pewno jesteś zainteresowany treściami, które publikuję. Będzie mi miło, jeśli wyrazisz swoje zdanie na ten temat. Tworzę dla Was i lubię wiedzieć, czego oczekujecie :)

Nie zostawiaj linku do swojego bloga w komentarzu. Moja strona to nie portal z ogłoszeniami. Zawsze wchodzę na blogi autorów, którzy się tutaj udzielają. Oni mogą na mnie liczyć.