23.12.15

Bananowy mus z kaszy jaglanej

Mogłabym powiedzieć, że Was dziś zaskoczę, bo ostatni jedzeniowy przepis publikowałam 26 lipca! I było to przepyszne ciasto cynamonowe z jabłkami - chyba więc idealne na te Święta?

Dzisiaj mam dla Was propozycję tego, czym można się raczyć nie tylko w leniwe, wolne poranki, ale też zabierać w podróż lub do pracy czy na uczelnię. 

Bananowy mus z kaszy jaglanej

porcja na 4 osoby

szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej)
ok. 1 litr wody
4-5 słodkich, dojrzałych bananów
łyżka oleju kokosowego (nie byle jakiego)
cukier/melasa wg uznania
słonecznik i morwa biała do posypania u mnie 



Wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę, po kilku minutach dodajemy olej i mieszamy, by się dokładnie i równomiernie rozpuścił. Kaszę rozgotowujemy - ma być bardzo miękka. Gotując mieszamy. Jak wyparuje cała woda odstawiamy pod przykryciem do zupełnego napęcznienia. Miksujemy najpierw samą kaszę, później dodajemy banany i cukier/melasę/pomijamy dodawanie słodzika (bo wiem, że wielu z Was ich unika). Na koniec posypujemy pestkami słonecznika i morwą - a Wy czym byście posypali taki budyń?

Niech ten przepis jest dla Was inspiracją do "zjadłabym coś, ale nie wiem co i musi być to słodycz" :D Można przerobić go na wegańską nutellę, niesłodzone - na majonez do świątecznej sałatki, krem na ciasto ze śliwkami... 

16 komentarzy :

  1. Mmmm wygląda pysznie :) spróbuję z pestkami słonecznika, później może spróbuje zmodyfikować, przyznam, że nigdy nie jadłam kaszy jaglanej i nie do końca mogę sobie wyobrazic smak deseru;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę jak budyń, a trochę jak danonki z dzieciństwa :P Kaszka manna... no koniecznie powinnaś spróbować, jeśli lubisz banany! :D

      Usuń
  2. Czegoś podobnego na pewno nie jadłyśmy, ale chyba by nam zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś się skuszę, chociaż za tym rodzajem kaszy akurat nie przepadam. :-)

    Zdrowych, Wesołych Świąt, spełnienia marzeń, samych sukcesów i realizacji celów oraz wszystkiego najlepszego Nowym Roku.:-)

    Pozdrawiam,
    www.kosmetykiani.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      P.S. Skuś się ;)

      Usuń
    2. Kto wie, może się do niej przekonam. :-)

      Pozdrawiam,
      www.kosmetykiani.pl

      Usuń
  4. Pysznie wygląda. Po Świętach czas na coś lżejszego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przed chwilką czytałam o propozycji śniadaniowej z kaszą jaglaną w roli głównej. Twój pomysł by zrobić z niej mus zaskoczył mnie maksymalnie! Chyba muszę spróbować :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj! Gdyby nie to, że kaszę trzeba gotować jadłabym go codziennie na śniadanie ;D

      Usuń
  6. Izu, jak do Ciebie przyjadę, to chcę to, poproszę! ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tym się objeść bardziej niż wszystkim. To straszne, bo się nie przestaje tego robić! Aż strach :D

      Usuń

Jeśli jesteś na moim blogu, na pewno jesteś zainteresowany treściami, które publikuję. Będzie mi miło, jeśli wyrazisz swoje zdanie na ten temat. Tworzę dla Was i lubię wiedzieć, czego oczekujecie :)

Nie zostawiaj linku do swojego bloga w komentarzu. Moja strona to nie portal z ogłoszeniami. Zawsze wchodzę na blogi autorów, którzy się tutaj udzielają. Oni mogą na mnie liczyć.